Vi startar vårterminen 2025 tisdagen den 21 januari.
Inom kort kommer Seniornet att få större lokaler, i andra änden av huset vi nu är i. Vi återkommer med exakt vägbeskrivning när det är dags att flytta in. Tills vidare träffas vi dock i vår ordinarie lokal
Mobiljuntan träffas som vanligt kl 10-12 och IT-hjälpen har öppet kl 13-16. OBS att IT-hjälpen tills vidare endast är öppen på tisdagar kl 13-16!
Släktforskning för nybörjare, och erfarna finner du under Cirklar ovan.
Fler programpunkter under våren hittar du under Program i menyraden ovan..
Martin Appel, teknikjournalist på PC för Alla, besökte oss i Lilla Murgrönan och berättade klart och begripligt vad man kan få ut av AI, tex välformulerade texter från ChatGPT och fina bilder från Dall-E. Martin visade vilka sidor och appar man kan använda, de flesta gratis. Hans bildpresentation finns här (klicka), så nu är det bara att pröva att ge ett kommando till AI:n och se och förundras.
Hej alla medlemmar i SeniorNet Salem - och en god fortsättning på det nya året!
”Tjugondag Knut kastas julen ut”- en gammal tradition då man enligt sedvänjan skulle
plocka bort julgranen och städa undan alla juldekorationer. Man satte därmed punkt för
julen. I dag är vi nog mer flexibla i våra jultraditioner. Så här mitt i vintern känns det i alla
fall gott att veta att ljusare dagar väntar och att vi kan se framåt.
Föreningen har nu ett hyresavtal med kommunen om en ny och större lokal i Säbyskolan.
Flytt och iordningsställande väntar nu närmast, men vi får inleda vårens program i den
”gamla” Datorstugan, åtminstone under januari månad. Du hittar som tidigare vår
nuvarande Datorstuga emellan Biblioteket och sporthallen i Salem Centrum.
Vägvisare till vår nya lokal skickar vi inom kort ut till alla medlemmar.
SeniorNet laddar nu upp för vårterminen med ett program som vi hoppas att du kommer
att gilla.
Rolf Carlén
Ordf.
Hälsningar Rolf Carlén / Ordf.
Två medlemmar ur gaminggruppen Silver Snipers, Inger Grotteblad och Yvonne Kalldin, besökte Stora Murgrönan och berättade om sitt stora intresse Gaming! Hur detta intresse givit dem nya vyer, nya vänner och en inblick i och förståelse för yngres gamande. Hur spelandet fört dem runt i världen och inte minst vann gruppen världens första världsmästerskap i e-sport för äldre gamers 2019.
Inger och Yvonne berättade om olika sorters spel och hur man kan ladda ner dem, gratis eller till en måttlig kostnad. Det finns spel för alla smaker och intessen, t ex pusselspel eller fantasivärldar där man bygger samhällen och spelar tillsammmans med andra.
För många av oss tedde sig nog detta som en ännu fördold värld och några av oss hade kanske svårt att riktigt entusiasmeras av animerade figurer som plöjer fram genom landskap med olika tillhyggen i händerna. Föreläsningen lockade, förutom en skara seniorer, även några representanter från den yngre gamingscenen. De bidrog med några initierade inlägg samt undrade om Inger och Yvonne tjänade mycket pengar på sitt spelande. De försäkrade att detta gör de enbart för nöjes skull.
Det stod klart att här har vi en rik källa att ösa ur och bestämt finns här något för alla. Inte alls omöjligt att du i framtiden finner något event i vårt program som handlar om gaming. Hör gärna av dig du som inspirerades av Inger och Yvonnes föreläsning! Se deras bilder här.
Seniornet Salem på biblioteket den 7/10
På biblioteket samlades en skara nyfikna när Seniornet informerade om släktforskning, hur man kommer igång, vilka hjälpmedel som finns och om Seniornet Salems cirklar och grupper där man får handledning att komma igång, eller för den delen att bedriva mer avancerad släktforskning. Intresset var uppenbarligen stort.
Program Seniornet Salem hösten 2024
Våra aktiviteter börjar närma sig slutet för terminen. IT-hjälpen och Mobiljuntan har årets sista träffar den 4 resp. 3 december. Fram till dess är man välkommen tisdag och onsdag kl13-16 (IT-hjälpen) och tisdag 10-12 (Mobiljuntan).
Släktforskarstugan har sitt sista möte torsdag 5 december.
Vi förbereder redan vårens program, du finner det här i mitten av januari. Vi kan se fram emot trevliga möten tillsammans medan vi väntar in ljuset och våren!
Du som ännu inte är medlem i Seniornet, Bli medlem här
Seniornet Sweden och Internetstiftelsen gav oss medlemmar möjlighet att delta i ett webseminarium fredagen den 27/9 med temat internetrelaterade bedrägerier. Du som inte hade möjlighet att delta, här finns Björn Appelgrens presentation i korthet.
Fredag den 11/10 kommer ett nytt event från Internetstiftelsen, med ett mycket intressant innehåll. Missa inte det, läs mer om innehållet här.
Se Internetstiftelsens digitala föreläsningar här när du vill!
https://internetstiftelsen.confetti.events/digital-idag-med-internetstiftelsen
SeniorNet Sweden med alla lokala klubbar deltar i många projekt och aktiviteter och med vår samlade kunskap är vi en viktig resurs i samhället.Tillsammans kan vi verka för att den digitala utvecklingen i Sverige inkluderar oss seniorer på bästa sätt.
Klicka på loggan och läs om en massa spännande saker och om förmåner för dig som medlem.
SeniorNet Salems facebookgrupp
Du som har Facebook har väl gått med i vår facebookgrupp? Du får snabbt meddelande om allt som händer inom SeniorNet Salem, du kan se bilder från våra evenemang, du kan läsa andra medlemmars kommentarer samt själv kommentera vår verksamhet. Klicka på Facebook-loggan här intill så kommer du till vår grupp. Klicka på att du vill gå med i gruppen. Om du vill ha hjälp med att skaffa Facebook eller gå med i gruppen, hör av dig till oss så hjälper vi dig.
Ny studieportal lanseras av SeniorNet Sweden
Digital kompetens - en enkel match?
Idag behöver du digital kompetens för att kunna delta i samhället. Du måste ladda ner en App för att
gå på bio, för att betala räkningar eller åka buss. En enkel match för många. Men för oss seniorer kan
det innebära problem. Hitta rätta appen, ladda ner och skapa konto eller logga in med BankID. Var ska
jag söka och hur vet jag att ingen lurar mig?
SeniorNet Sweden lanserar studieportalen seniornetstudera.se iden 19 september 2022.
seniornetstudera.se är vår studieportal där vi samlar tips, kurser och videoklipp för dig som vill orien-
tera dig i den digitala tillvaron. Innehållet är sökbart och sorterat i olika svårighetsgrader.
Läs mer om seniornetstudera här
Var uppmärksam och var misstänksam !
Flera av våra medlemmar har berättat om egna och andras upplevelser av att ha blivit lurade av trevliga personer som per telefon t ex velat "varna för att ett brott är på väg att begås" och erbjudit sin hjälp. Trots att personerna som drabbats är väl upplysta om de risker som finns, så har man känt ett förtroende för den som ringt och följt dennes instruktioner, t ex loggat in med sitt bank-id, överlämnat värdesaker och kortkoder. Bedragarna siktar särskilt in sig på oss äldre och erfarenheten visar att det är mycket lätt att låta sig luras, även om man vanligtvis inte är någon naiv person.
Därför vill vi varna alla våra medlemmar och uppmana till stor försiktighet och uppmärksamhet!
Släktforskare
För er som brukar vara med på släktforskningen på Zoom finns här de PowerPoint-presentationer som visats vid de senaste tematräffarna. Klicka på länken och läs mer.
Historiska kartor i släktforskningen
Fattigstugor
DNA Genvägen till släkten
Konfirmation
Namnskick
Släktforskning - mer än en hobby
Motivation till att börja släktforska
Tidigare presentationer hittar du här.
Zoom - ett verktyg för videomöten
Nu när vi inte kan träffas fysiskt så har det blivit ett stort intresse för att istället ha videomöten med sina bekanta och släktingar. Ett program som man ofta hör talas om nu är Zoom. Det har några av oss i SeniornetSalem prövat och upptäckt att det går ganska lätt att lära sig använda. Vi hoppas nu att så många som möjligt av medlemmar och handledare ska vilja delta i de Zoom-möten som vi planerar att bjuda in till under våren. Några fler har säkert redan prövat Zoom eller något annat program för videosamtal. Ni som ännu inte gjort det och känner att ni vill ha stöd och hjälp att komma igång, klicka här och meddela Karin så försöker vi hjälpa till.
Titta gärna på videon här som ger en liten inblick i hur Zoom fungerar.
Undvik bedrägerier genom att följa dessa tips:
Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms från avsändare som inte är legitima
Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
Logga aldrig in på annans begäran med bank-id.
Skicka inga pengar i förskott
Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.
Källa: Polisen – bedrägerier
2020-08-15
Marianne Rundström:
Så kan vi minska äldres digitala oro
Blippa, e-shoppa, swisha och betala räkningar med ett knapptryck. Med digital teknik kan vi sköta vår ekonomi enkelt och smidigt.
Här är din guide till den digitala vardagsekonomins ABC.
Sverige är ett av världens mest digitala länder, men med en tydlig digital klyfta. Ungefär en miljon svenskar, de flesta över 65 år, saknar internet eller använder det så sällan att de inte kan nyttja den nya tekniken fullt ut, enligt Internetstiftelsen.
För att hjälpa den här gruppen har Mastercard lanserat webbplatsen Betalningshjälpen i samarbete med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker.
– Många seniorer vet inte riktigt vart de ska vända sig för att få stöd. Det är något vi vill ändra på. Med Betalningshjälpen får du nu information om hur du kommer igång med en digital vardagsekonomi. Du kan också få personlig hjälp genom att ringa, mejla eller ange ditt telefonnummer för att bli uppringd, säger Erik Gutwasser, ansvarig för Norden och Baltikum på Mastercard.
Vad ingår då i den digitala vardagsekonomins ABC?
Här är en guide till de 5 mest grundläggande delarna, som du också kan lära dig mer om på Betalningshjälpen.
1 BankID – nyckeln till din säkra digitala värld
2 Betala räkningar på nätet – enklare och billigare
3 Handla varor på nätet – enormt utbud och hemleverans
4 Swisha – för över pengar enkelt
5 Betala kontantlöst – snabbt, smidigt och säker
Besök Betalningshjälpen – här kan du få personlig hjälp att komma igång med en digital vardagsekonomi
SOS Alarms 112-app ska rädda fler
SOS Alarm har lanserat en gratis app som ska hjälpa oss om vi hamnar i nöd.
Niclas Cholodov från SOS Alarm menar att mycket tid går åt till att säkerställa var personen som ringer befinner sig – men med appen kan man positionera den som ringer direkt.
Appen är gratis och kan laddas ner för iPhone och Android i App Store och på Google Play.
Istället för att ringa 112 när du är i nöd så startar du appen 112 och trycker på telefonluren (en blå ring).
Källa: SOS Alarm 112 -appen.
112-app ska rädda fler, TV4 Morgon
2019-09-02
En liten påminnelse: Om Du ändrar din mailadress, postadress eller telefonnummer är vi mycket tacksamma för att Du meddelar detta till vår medlemsansvarige i Salem Marianne Rillbert